Söndag

Då har jag varit på purékost i några dagar då. Jag tycker nog att soppfasen kändes bättre - iallafall i dagsläget...

Har försökt äta kokt ägg till frukost, men jag får knip i magen av det. Knäckemacka med leverpastej går däremot bra.
Frukosten är den värsta måltiden! Vet inte om det beror på att magen "vilat" under natten och inte behövt jobba något. Jag blir ofta yr och matt när jag äter frukost, behöver vila en bra stund efteråt innan det släpper.
Ska prova med fil/yoghurt någon dag få se hur det funkar.

Till första lunchen, i fredags, var jag duktig och skulle laga mat. Kokade potatis, broccoli och kyckling - fy f*n vad äckligt det var! Fick knappt i mig något, det stod mig upp i halsen.... Testade samma till middag sen, fick i mig lite mer än tidigare, men det smakade inte bra...
Har varit och köpt barnmatsburkar nu, för 6 månaders, och testade en sån i går (lördags). Kryddade på en hel del :-). Kan inte påstå att det var gott, men det gick då ner iallafall och det är väl huvudsaken.

Till middag i går åt jag samma sak som resten av familjen, spagetti och köttfärssås. Smakade bra, men även det behövdes kryddas på en hel del. Antingen har jag blivit mer "känslig" mot smaker eller så var det dåligt kryddat, ingen aning.

Till mellis exprementerar jag lite. ½ mosad banan funkar bra. I går skalade jag ett stort plommon och åt, funkade också bra, knäckemacka likaså.
Har köpt avocado och keso, men inte hunnit prova det än.
Var in på hälsokostbutiken i går och köpte proteinpulver. Tänkte köra en sån shake/dag iallafall i några veckor till, tycker det är lika bra.

Vattnet går bättre och bättre. Får i mig ca 1-1½ liter/dag, men det gäller att jag kommer ihåg att fylla på vattenflaskan på morgonen och sen ha med den överallt, annars blir det inte av :-)

Återkommer i morgon med vikt :-)

På språng hela dagen

Ja, det var jag i går. Så himla skönt att komma ut lite, göra något annat än att bara gå hemma.
Äldsta sonen hade 2 skollagsmatcher i hockey i går, jag passade på att se båda. Det innebar att jag åt första melliset, lunch samt andra melliset i ishallen - funkade superbra! Hann in en sväng på jobbet också, för att kolla läget inför kommande vecka, tanken är ju att jag ska börja jobba då.
Sen hem och äta middag innan vi åkte till ishallen igen, seriematch för grabbarna. Kvällsmelliset intogs även det i ishallen :-).
Det var kanske lika tur att jag inte var hemma i går, var ju så himla less på soppor...

Idag, fredag, går jag ju över på purékost - något jag sett fram emot läääänge :-).
Kokade ett ägg till frukost och tog en knäckemacka med leverpastej - mums säger jag bara. Orkade dock bara äta upp mackan och 1/4, kanske, av det mosade ägget, det som jag hade sett fram emot mest. Fick lite ont i magen, vet inte om jag åt för fort eller om den nya magen inte vill ha ägg... Ska prova i morgon igen få se.

Ställde mig på vågen i morse, kunde inte hålla mig... Blev dock besviken när den "bara" visade 98,6 - trodde det skulle vara mindre. Få se vad måndagens riktiga vägning säger, det är ju den som räknas.
Men just nu känns det jobbigt... Tänk om mina värsta farhågor besannas - att operationen inte kommer att hjälpa?! Då har jag betalt en massa pengar samt gått igenom detta i onödan...

Håll tummarna för att det inte är sant och att kilona kommer att rasa av mig :-)

1 vecka

I går var det en vecka sedan operationen :-).
Nu börjar allt kännas bra! Jag är inte lika yr längre, inte ens när jag duschar. Det går relativt lätt med maten, det enda jag har svårt med är vattnet, få se hur jag lyckas i dag då jag tagit fram min vattenflaska som jag brukar ha när jag tränar.
Idag ska jag ta bort agrafferna. Det ska bli skönt att bli av med dom. Hoppas bara inte att det gör ont...
På fredag får jag börja med purémat :-). Mitt största "problem" är bara var 17 jag ska hitta på för något?
Jag är rädd att fastna i en och samma rätt hela tiden, vilket jag inte vill. Tror ändå mellanmålet känns mest skrämmande då det måste gå relativt snabbt och enkelt att fixa då jag börjar jobba lite smått nästa vecka.

Det är frestande att ställa sig på vågen, men jag ska inte! Måndagar är min vägdag och så ska det bli! Men det är frestande ;-).

1:a vägningen hemma :-)

Idag har det gått 1 vecka sedan invägningen före operationen. 1 vecka sedan open är ju inte förrän i morgon, tisdag.
Jag vägde mig hemma innan vi åkte, mest för att se hur min våg stämde med deras.
Den 17/10 vägde jag, hemma: 102,6
Den 18/10 vägde jag, på kliniken: 102,1
Jag kommer att använda den högre vikten eftersom den är vägd med min våg hemma.
Startvikt: 102,6
25/10 - 99,4 = -3,2 kg!

Det går framåt! Så himla skönt!

Saknar

Har inte känt något större sug efter någon speciell mat förutom kokt ägg och tacos :-).
Oj, vad jag saknar ett kokt ägg! Men snart är det puréfas och då är det ok!
Tacos, eller tror mer jag saknar grönsakerna, får dock vänta lite längre :-)

Nu på kvällen mår jag betydligt bättre än vid lunchtid. Undrar om det är den där varma duschen som gör det ändå?
Har dock tagit det lugnt hela eftermiddagen och setat/legat i soffan i stort sett hela tiden. Men jag vaet att jag har svårt för att säga stopp när det gäller mig själv, så jag tycker jag varit jätteduktig i dag som verkligen vilat. Nu hoppas jag bara att det håller i sig till i morgon :-)

5:e dagen efter op

Tänk att det bara gått 5 dagar sedan jag opades. När jag ser det så, i en siffra, har jag lite lättare att förstå varför jag mår som jag gör, varför jag inte orkar allt som jag brukar - typiskt mig :-)
Hade en svår gårdag... Det började ju med att jag åt mellis för fort och sen var det kört! Hade svårt att äta resten av dagen, det gick men det tog tid.
Idag är det bättre på den fronten.
Duschade i förmiddags och gjorde mig i ordning då vi skulle åka och hälsa på ett par vänner. Jag skulle bara äta lunch först. Insåg att det var lika bra att jag stannade hemma då jag inte ville sinka dom mer än nödvändigt. Jag blev så himla yr.
Kom sen på att det blev jag förra gången jag duschade också, det kanske hänger ihop? Jag har ju en förmåga att duscha ganska varmt...
Jag tror dessutom jag får i mig för lite näring... Det står i "schemat" från kliniken att vi ska äta en proteindryck / dag och det har jag inte gjort - skärpning! Ska be mannen köpa någon sån färdig smoothie i dag få se om jag känner mig piggare.
I övrigt känns allt bra :-)

1:a bakslaget

Det är bara att konstatera: man lär sig den hårda vägen...
Åt mellis (1 dl vaniljyoghurt med 1 äggula i) alldelens för fort tidigare... Det tog ca 5 minuter...
Vi satt i soffan och pratade lite och jag slevade på, ungefär som vanligt. Oj, vad jag fick sota för det!
Sån värk/knip i magen! Kallsvettig och yr. Nu är det bättre, men inte bra...
Jaja, har iallafall lärt mig något - det måste få ta tid att äta!

Något positivt är att jag kan dricka vatten! Har inte provat "rent" vatten än, men vatten med gurka i går ypperligt - smaskens :-)

Äntligen hemma :-)

Idag är det lördag morgon och jag kom hem i går, fredag, vid lunch.
Vi tar det dag för dag tror jag :-)

Tisdag:
Skulle vara på kliniken kl 9, skulle då ha tagit en "påse" med tabletter vid 7 och duschat ordentligt innan. Så klockan ringde strax före 7 och medans jag duschade och så passade mannen på att äta lite hotellfrukost, det lilla han fick i sig :-).
Vi gick så vi var vid kliniken 8.45 och då var det fullt i väntrummet. Fullt med patienter som var där för sina provtagningar och som ska opas nu på måndag. Det tog väl 45 minuter innan jag fick komma in, men sen jäklar gick det fort :-).
Jag kom in vid 9.30-9.45 någonting. Fick byta om att ta på mig extremt sexiga kläder samt stödstrumpor. Jag kommer ihåg att de rullade ut Inger vid 10-snåret (skönt att se att hon överlevt :-), sen var det min tur. In på toa och kissa innan det var dags att äntra op.bordet. Tror att klockan var runt 10.15 då.
Nästa gång jag vet att jag kollar på klockan är hon runt 3-½4. Ringde min oroliga man. Vet inte om han blev så mycket lugnare av samtalet med en halvt nedsövd fru som mådde illa..... Var upp på toa relativt fort, hann med ett antal toabesök under resten av den dagen kan jag säga.
Jag mådde ganska illa i början och fick dropp mot det, kanon :-).
Mannen kom förbi och hälsade på innan han åkte hem sedan. Då var jag så pass pigg att vi satt en stund ute i besöksfåtöljerna, men bara en kort stund :-).
Natten sen var ett rent helvete. Men det berodde nog inte på mig utan på hon som låg bredvid mig på uppvaket. Hon hostade, kräktes och snarkade precis hela natten! Och trots att jag fick både sömnmedel, värktabletter samt mot illamående lyckades jag inte få ihop många timmars sömn inte. Det var faktiskt så illa så att personalen ursäktade sig och talade om att tyvärr var alla enskilda rum upptagna, annars hade de flyttat mig.

Onsdag:
Kan väl inte påstå att jag vaknade utvilad, men jag kände mig trots allt ganska pigg på morgonen. Jag fick komma in på avdelningen och äta frukost med de som opades på måndagen. Gott med lite vaniljyoghurt och proviva, även om det tog över 1 timme att få i sig 1 dl av varje :-).
Konstaterade att det gick bättre om man rörde på sig med jämna mellanrum, så det var "gående mat" som gällde den dagen :-).
Runt lunch sen fick vi våra enskilda rum. Skönt att kunna stänga in sig lite, framför allt då hon som mådde dåligt första natten fortfarande inte mådde bra.
Tyckte jag var förvånansvärt pigg. Hade förväntat mig att jag skulle vara mer av ett kolli.
Dagen gick åt till att försöka få i sig flytande mat. Tyvärr har jag jättesvårt med vatten och det förklarade dietisten att det var ganska vanligt, det hade något med ytspänningen att göra. Får världens magknip när jag försöker dricka vatten.

Torsdag:
Hemgång! Eller utskrivning iallafall :-).
Sovit som en gud hela natten! Otroligt sköna sängar och för att inte tala om det enormt stora och fluffiga duntäcket :-).
Haft samtal både med läkaren som opade oss, dietisten samt ena sjuksköterskan.
Mådde lite sämre på torsdagen än på onsdagen. Hade svårare att få i mig "maten".
Känner mig dock relativt pigg!
ÄR trots allt glad över att vi bokat en extra hotellnatt i Stockholm, tror inte bilfärden hem hade varit så rolig annars...
PAssade på att äta lunch på kliniken innan vi gick och checkade in på hotellet. Där fick vi en liten överraskning - de hade uppgraderat rummet till en minisvit - tack å tack :-). Gjorde inte så mycket resten av dagen, jag sov lite, annars vilade vi mest - skönt att bara vara.

Fredag:
Vaknar till ett snötäckt Stockholm! De stora flingorna dalar ner från himmelen, så himla fint :-).
Vi äter frukost och beger oss sen av hemåt. Den första timmen i bilen var hemsk - oj, vad illa jag mådde! Som tur var blev det bättre och bättre under tiden. Åt en Actimel i bilen (mellis) :-).
Stannade till hos min mor & far på vägen hem, det blev uppskattat. Var även in på apoteket och köpte lite mer kompresser så jag kan byta efter duschning och så. Hämtade upp äldsta sonens grejer hos min bror. Var in på ICA och köpte lite andra joser och soppor, såna som jag fått testa under tiden på kliniken och visste funkade. Svängde in hos svärmor också inann vi kom hem, där hämtade vi upp yngsta sonens alla grejer.
Så himla skönt att vara hemma!
Jag var ganska trött efter dagens strapatser så resten av dagen gick åt till att vila/sova på soffan.
Men kl 7 var jag på plats i ishallen för att kika på yngsta sonens första uppvisningsmatch i hockey :-). Då hade jag även duschat! Det var nog tur att det var i en kall ishall, annars vete 17 om det hade gått :-).
Hemma sen så hade vi lite fredagsmys i soffan innan trötheten kom över mig och jag gick och la mig vid 21.30. Så himla skönt att sova i sin egen säng!
Har sovit gott hela natten, varit vaken lite till och från, men inte mycket.

Idag är det lördag och jag ska försöka ta mig ut på en liten promenad, annars blir det en lugn dag - tror jag iallafall :-)



Måndag em

Kom som sagt var till Stockholm i går kväll. Fick en underbart god köttgryta och ris till middag - mums :-). Satt i soffan och småpratade lite innan jag gick till sängs vid 10-snåret. Karlarna satt kvar i soffan med varsinn whisky och kom inte i säng förrän 12 :-).

Vi skulle ju vara på plats kl 8 i morse så vi bestämde oss för att åka vid 7 snåret - klokt beslut! När man är från "landet" så är det svårt att föreställa sig hur mycket bilar det kan finnas på ett och samma ställe.... Vi kom i allafall fram vid 7.30, hittade en p-plats som vi nu förstår varför den var ledig - det var p-förbud där på måndagar = 550:- i böter.... Jaja, vi hittade en plats iallafall och i det här sammanhanget är det småpotatis.
Det droppade in 3 tjejer till sedan som också ska opas i morgon, Inger, Martina och Anna - kul gäng :-). Vi har tagit en massa blodprover, pratat med narkosläkaren, dietisten och kirurgen. Skönt att ha enskilda samtal med var och en. Sen hade vi en gemensam genomgång med dietisten om maten. Fick se vårdavdelningen också, jättefin!
Fick en massa mediciner utskrivna på resept också, så de har vi passat på att hämta ut. 1 spruta ska tas i kväll, en påse med tabletter i morgonbitti 2 timmar innan jag ska vara där, alltså kl 7.
Jag opas som nr 2 i morgon, Inger är före mig.
Av oss 4 är det 1 som ska göra en gbp, resterande 3 (inkl mig själv) ska göra en sleeve - kul att äntligen hittat någon mer :-).

Nu har vi checkat in på hotellet. Fått oss lite lunch, gjorde sällskap med Inger och Martina. Tror inte det blir så mycket mer idag. Jag är hemskt trött och har huvudvärk - kanske är jag lite nervös ändå....'
Måste ut och fylla på p-tiden om 20 minuter, tänkte passa på att ta en promenad till pressbyrån då och köpa lite godis och en kvällstidning eller nåt, kan ju ligga i sängen ikväll och titta på tv :-).

Hej så länge!


Lite svar på frågor :-)

Om ca 3 timmar bär det av till Stockholm.
Har precis vägt mig: 102,6. Det blir ett bmi på 35,5 till mina 170 cm.

Varför betalar jag för operationen själv?
Dels för att jag vill göra en sleeve gastrectomy, efter allt jag läst och föredrag jag lyssnat på så är det den som känns bäst ihop med mig, min livsstil, min familj men framför allt med mitt jobb. Och vill man göra en sleeve så får man bekosta den själv.
Sen har jag ju oturen att bo i Dalarna.... Här är det ca 2½ års väntetid på att få komma till överviktsenheten Skönvikt. Sen är det inte säkert att man blir godkänd för en operation efter det. De har många olika metoder de erbjuder på Skönvikt, och det händer att man måste prova på en eller flera metoder innan de beviljar en operation.
Att åberopa vårdgarantin fungerar tyvärr inte då Skönvikt anser att de är ensamma i Sverige om att erbjuda den typen av vård/behandligar som de gör, framförallt i öppenvården, så då "gäller inte" vårdgarantin dem....
Jag hoppas verkligen att det blir ändring på det!

Nu ska jag dammsuga det sista innan duschen väntar - sen väntar Stockholm!

Bye bye så länge :-)


I morgon åker vi....

.... till Stockholm!
Jag bokade tiden för op i somras någongång, kommer inte exakt ihåg när - då kändes 19/10 väldigt långt fram, men nu är vi där!
På måndag ska jag ju vara på plats redan kl 8 på morgonen så vi åker ner i morgon eftermiddag istället. Skönt att få sova lite längre på måndagmorgon och att inte behöva stressa.
Idag har jag tvättat en hel del. Skönt att ha det gjort innan jag åker, då har barnen rena kläder under veckan samt att jag inte blir lika långt efter :-).
Har även bäddat rent i äldsta sonens säng samt dammsugit nedervåningen. I morgon tänkte jag bädda rent i våra sängar också samt städa övervåningen, jag vill gärna ha det rent och fint när jag kommer hem. Då känns det bättre att vila - sån är jag :-).
Idag har jag också varit på ICA Maxi och laddat upp med lite diverse flytande mat i form av Keldas och Campbells soppor, Proviva, Actimel, Knorr Vie mm. Skönt att ha lite hemma när man kommer hem. Har ingen lust att åka och handla det första jag gör.

Alla frågar om jag är nervös, men jag är ju inte det. För att använda mina egna ord: "jag har ju anlitat en auktoriserad verkstad, jag hoppas de vet vad de gör" och lite så känns det.
Min största oro är att jag inte orkar med att se yngsta sonens första hockeymatch på fredag kväll... Jag hoppas verkligen att jag orkar!

Få se om jag återkommer i morgon - annars blir det när mitt nya liv börjat :-)

Fåfäng??

Ja, då är det fredag - dagarna till op närmar sig :-)
I går satt jag i fotbad och fixade fötterna, idag har jag rakat benen och bikinilinjen (det jag kom åt iallafall). Vill ju vara "fin" när jag ska blottas på det viset ;-).
Är inte så jättenervös, inte än iallafall.
Är så glad och nöjd över CFTK. Jag har mailat en del frågor och fått svar i stort sett omgående, ena gången ringde t.o.m. dietisten upp mig för att ge personliga svar på mina frågor - så himla skönt!
Hoppas bara att jag är lika nöjd när jag åker därifrån om en vecka.

Tänk, det här är sista fredagen och sista helgen med min "normala" mage :-) - from tisdag börjar mitt nya liv!

Nu äre nära....

Ojoj.... Vad dagarna går fort....
Fakturan är betald. Hotell är bokat. Barnvakt är fixat. Vikarie på jobbet är också fixat. Nu ska jag bara jobba en dag till, i morgon, sen är det helg. Fredagen är jag ledig, har tid för helkroppsmassage :-). Ska väl packa lite, annars blir det inte så mycket mer.
Jag och mannen åker ner till Stockholm på söndag och sover hos en bekant till måndagen. Då väntar en massa samtal, läkarbesök och provtagningar.
Måndag till tisdag spenderas på hotell :-). Tisdagen ska jag opas vid 10 - skönt att få en tidig tid! Mannen kommer antagligen att åka hem på tisdagen, om det gått bra och så på operationen. Han är hemma sen på onsdagen också, ser till firman och så.
På torsdag blir jag utskriven runt lunch. Vi kommer dock att bli kvar i Stockholm till fredagen, även den natten spenderas på hotell :-).

Så himla skönt att det snart är dags! Känns lite overkligt måste jag erkänna.
Tänk att jag ska bli smal :-), eller förhoppningsvis kommer jag att bli det.
Min stora last här i livet är godis, läsk och skräpmat.... Det är ett minne blott from måndag!! Ska bli så skönt att äta "bra" mat. Det har vi väl oftast gjort, men ibland räcker inte tiden riktigt till för att laga mat, men nu blir det andra bullar :-).

Återkommer närmare op-dagen!


RSS 2.0