Har gett upp....

En av mina läkare har skickat en remiss till överviktsenheten. Dit är det 12-20 månaders väntetid enligt remissbekräftelsen.
Är inne på en magsäcksoperation.... Det känns som om jag förlorat kampen mot övervikten - jag ger upp och tar kirurgens kniv till hjälp. Hjälp till att få det liv som jag vill leva... Vill inte leva i skuggan under gassande sol, på stranden istället för i vattnet mm.
Min man är inte så positivt inställd till detta. Han tycker vi borde klara av det ändå, med hjälp av bättre mat och mer motion - men nej, tror inte det hjälper mot över 30 kg övervikt, tyvärr...

Den här texten har jag "lånat" från en tjejs blogg, en tjej som redan gjort sin operation.

"Ja, jag tror starkt på GBP. Jag är medveten om att det är ett stort ingrepp men jag har provat alternativa behandlingar och det har inte hjälpt. Eller jo, på sätt och vis. Jag kan absolut gå ner i vikt om jag kämpar ordentligt- men jag går ju upp det igen! Precis som alla andra med övervikt och fetma. Och är det då värt ännu en kraftansträngning när jag, statistikst sett, kommer att ha gått upp allt och lite till inom kort?


För så tråkigt är det med fetma. I vetenskapliga långtidsstudier har man kommit fram till att de som uppfyller kriterierna för gastric bypass-operation till 75-85% är normalviktiga inom 1 år efter operation. Med konservativ behandling endast (dietråd, motionshjälp, terapi, läkemedel) blir max 5% ur denna grupp normalviktiga - och 10 år senare väger alla i den gruppen mer än de gjorde från början.

Så varför ens anstränga sig med de dåliga oddsen...

Och tänk så här; låt oss låtsas vi att det inte alls handlar om vikt utan om cancer. Med behandling A blir max 5% friska och i princip alla blir sjuka igen inom 10 år. Med behandling B blir 75-85% helt friska och är det fortfarande 15 år senare. Vilken skulle ni välja om ni var läkare? Inte svårt va? Och då pratar vi alltså egentligen om fetma, som är långt dödligare än de flesta cancersorter. BMI >50 är t.ex. dödligare än någon känd cancertyp."


Den 12/5 ska jag till Stockholm, till Centrum För TittHålsKirurgi, på en läkarkonsultation. En privat klinik där operationen kostar 98000:-, men inget pris är för högt att betala för att jag ska må bra, verkligen må bra.

RSS 2.0