Info!

Följande info är hämtad på www.cftk.se


Sleeve Gastrectomy

Denna operation innebär att magsäcken görs om till ett "smalt rör". Cirka 75% av magsäcken tas bort. Magsäcksvolymen minskar således kraftigt.
I den del som tas bort bildas en stor del av kroppens ghrelin, ett hungerhormon. Minskad ghrelinnivå i blodet bidrar till viktminskningen. Sleeve-metoden används ibland tillsammans med en omkoppling av tunntarmen (så kallad "Duodenal Switch") och ger då en mycket stor viktnedgång. Denna kombination används oftast i samband med mycket kraftig fetma, BMI över 50.

Det har emellertid visat sig att Sleeve Gastrectomy fungerar bra som enda åtgärd för många patienter. Risken för dumping och brist på vitaminer och mineralämnen är mindre vid Sleeve Gastrectomy i jämförelse med Gastric Bypass. Vi använder Sleeve Gastrectomy huvudsakligen för patienter med BMI mellan 30 och 40.

Sleeve Gastrectomy

Kostförändringar

Efter operation kan din magsäck endast klara av måltider på ca 2-2,5 dl per måltid. Den kommer efter några månader att stabilisera sig men det är viktigt att du respekterar den angivna mängden mat. För att täcka kroppens näringsbehov måste du dela upp dina måltider till 3 huvudmål och 3 mellanmål per dag. Mellanmålen är obligatoriska och kompletterar näringsmässigt det du inte äter till huvudmåltiderna.

Kostrehabiliteringen
Kostrehabiliteringen är en övergående period som är direkt bunden till viktoperationen där du kommer att få äta en speciell kost som tillåter magsäcken att vila efter ingreppet och som sedan leder dig tillbaka till en kost med normal konsistens.

Fas 1:
Enbart flytande kost i form av släta grönsakssoppor, fil- och yoghurtprodukter utan bitar, välling, mjölk, fruktsoppor och näringsdrycker. Här är det praktiskt att använda sig av en stavmixer. Fasen varar i ca 10-12 dagar för både Sleeve Gastrectomy operation som för GBP.

Fas 2:
Purékost är en övergång från flytande kost till normal kost och då magsäcken får vänja sig att arbeta igen. Under första veckan av denna fas ska maten bestå av släta puréer med kokt fisk/kött, kokta grönsaker/rotfrukter, mjölkprodukter, fruktkompotter och lite färsk frukt. Puréerna övergår sedan i mer fastare konsistens och därefter till mindre bitar som ska tuggas väl.

Denna övergångsfas tar ca 3-4 veckor för både Sleeveoperationen och GBP.

Fas 3:
Tiden är nu inne att börja införa mer fiberrik mat som t.ex. mörkt bröd, müsli, råris, fullkornsprodukter och råkost och du kommer att testa dig fram vad du tål eller inte. I början kan känsligheten vara ganska "snäv" men utvecklar sig under de första månaderna för att återgå till en normal kosthållning. Kanske behöver du gå igenom dina matlagningsrutiner, anpassa dina favoritrecept och se över dina gamla matvanor.

Det är viktigt att förstå att en lyckad viktoperation beror på hur du anpassar dig till din nya livsstil.

Steg-för-steg - så går det till

Efter en första kontakt på telefon, e-mail eller via Öppet Hus skickar vi ut informationsmaterial som du kan läsa igenom i lugn och ro.

Nästa steg är ett mer ingående samtal med läkare och sjuksköterska - antingen på vår mottagning eller per telefon. Vi går noggrant igenom vad en operation innebär.

När du bestämt dig för att genomgå en operation och vi accepterat detta, bokar vi in ett operationsdatum. Ett par veckor innan operationen får du en kallelse med tider, förberedelser, en hälsodeklaration att fylla i, allmän information samt faktura som ska betalas innan operationsdagen.

1-2 dagar före din operation kommer du för blodprovstagning, träffar vår kirurg som bl a kontrollerar din hjärt-/lungstatus och blodtryck. Vid inskrivningen har du ett långt samtal med vår dietist och kontrollerar din vikt, längd och ditt BMI. Koordinatorn och narkosläkaren har också ett kortare samtal med dig inför operationen. Natten före ingreppet behöver du inte vara på sjukhuset utan du kan komma tillbaka på operationsdagen.

På operationsdagen kommer du direkt till operationsavdelningen på angiven tid. Där träffar du narkossköterskan som förbereder dig för operationen och som tillsammans med narkosläkaren söver ned dig. Efter operationen ligger du på uppvakningsavdelningen ett par timmar och därefter får du komma till en vanlig vårdavdelning. Där vårdas du i 2 dygn. Allmäntillståndet efter en operation är väldigt individuellt. Smärta och svullnad i magen samt illamående är ganska vanligt i efterförloppet. Medicin mot detta ges intravenöst, direkt i blodet. Första dygnet får du vätskedropp men redan dagen efter operation får du så smått börja dricka. Det är viktigt att komma upp ur sängen och börja röra sig så fort som möjligt.

Vid utskrivningen 2 dygn efter operationen får du recept på de mediciner du behöver samt sjukskrivning. Inför din hemgång får du även information av sjuksköterska vad du bör tänka på den närmsta tiden vad gäller medicinering, sårvård/egenvård, uppföljning etc. Om du bor långt från Stockholm rekommenderar vi att du stannar i Stockholm ytterligare en natt. Du har kanske någon släkting eller vän i Stockholm? Vi har samarbete med hotell i närheten om det är aktuellt. Vi rekommenderar också att du är sjukskriven i 3-4 veckor för att få tid att vänja dig vid din "nya magsäck". Det tar exempelvis ganska mycket tid i början att få i sig den vätskemängd som behövs varje dygn.

Eftersom viktoperationerna ska ge ett bestående resultat har vi utarbetat ett 3-årigt uppföljningsprogram för att kunna ge patienterna support och hjälp på vägen mot den nya livsstilen. Detta innebär telefonsamtal, läkarbesök, provtagning, Livsstilskolan, enkäter i tre år efter operation. Vi erbjuder också dietist och psykologkontakt om behov finns. Det är väldigt viktigt för oss att följa våra patienter och höra hur alla mår, hur kosten fungerar, viktnedgången, ev. biverkningar etc. Samtidigt anser vi att det är av stor betydelse för patienten att ha den tryggheten och supporten en period framöver.


Oh, shit :-)

I går kom fakturan på operationen! Med den kom även ett häfte "kostråd för kostrehabilitering vid sleeve och gbp operation".
M.a.o - nu är det inte långt kvar!
Skönt att det där häftet kom. Genom att läsa det fick jag svar på en hel del av de frågor jag har. Skönt att ha det på papper så där, så man kan gå tillbaks och läsa igen, fundera och planera maten :-).
Tror dessutom min man börjar lugna ner sig lite :-). Han har googlat efter bloggar från just sleeveopererade, vilket inte är så lätt. Lyckats hitta någon iallafall, som han läser med stort intresse. Han har nog kommit på att detta är bra för mig, jag hoppas det iallafall :-)
Nu ska jag bara boka hotell i Stockholm de dagarna jag inte sover på klinken och sen är nästan allt klart inför den stora dagen :-)

1 månad kvar!

Ojoj, nu är det bara 1 månad kvar till op-dagen! Hjälp vad tiden går fort!
Jag tror jag har lyckats hitta en vikarie som kan jobba några dagar under tiden jag är sjukskriven, jag skulle få besked i morgon - håll tummarna!
Det börjar bli lite nervöst måste jag erkänna....

Tiden går....

Fattar inte vart tiden tar vägen någonstans, hinner ingenting känns det som...

Op-dagen kommer också närmare och närmare :-).

Jag har beställt för små kläder :-), min förhoppning är att jag ska kunna ha dom runt jul/nyår typ :-). Hoppas jag inte gjort bort mig nu bara....
Sen börjar jag tänka så konstigt. Att om jag är någonstans eller gör något, så kan jag tänka "nästa gång jag är här/gör detta så är jag smal". Jag hoppas verkligen att det stämmer bara, att operationen kommer att fungera. Det är nog mitt största dilemma, att operationen inte kommer att ge någon effekt, så allt bara är bortslösat på något vis... Min man är mest rädd för att något ska gå snett under själva open, men det tänker inte jag så mycket på, utan mest om att den inte kommer ge någon effekt... Usch, hur som helst så hoppas jag att ingen av oss har rätt :-)

Jag har börjar berätta för folk i min närhet om open och det känns superbra! Än har det bara vara positiva reaktioner, mer positivt än jag vågat drömt/hoppats på - skönt! JAg har dock inte bestämt hur pass öppen jag ska vara om den, känner att det finns människor som inte har ett dugg med det att göra. Men tiden får utvisa vad som händer tror jag :-)

RSS 2.0